Rengöringssystemet på HKScans konsumentförpackningslinje i Linköping hade tjänat ut. Det var dags för ett byte. Samtidigt var ledningen mån om att förbättra arbetsmiljön genom att koncentrera hanteringen av kemikalier till en central, som i vårt CCS-system. När upphandlingsrundan drog igång fick vi på Lagafors därför möjlighet att vara med.
Amir Aminalroaya, chef för HKScans anläggningsservice, förklarar:
– Vi hade god kännedom om Lagafors sedan tidigare, både av företaget och av produkterna. Och vi ville  gärna jämföra deras förslag med övriga anbudsgivare.

Lagafors levde upp till givna löften
Kravspecifikationen var tuff. Förutom krav på utrustningen i sig, gällde det även om att installera och sätta systemet i drift till ett givet datum – och det utan att störa produktionen. Det senare förutsatte kunskap om de rigorösa hygienkrav som gäller inom livsmedelsindustrin. Vi på Lagafors kände att vi hade vad som krävdes, och till vår glädje gick uppdraget till oss.
Lagafors höll alla löften, säger Amir. Installationen gick jättesmidigt, trots att vi hade tillverkningen igång dygnet runt. Deras installatörer anpassade sig efter vår produktion och märktes knappt. Och allt gick på bara tre dagar, helt enligt tidsschemat.

Tidsbesparing och bättre arbetsmiljö
Det nya centrala rengöringssystemet har varit i drift sedan början av sommaren. Än så länge märks inga direkta besparingar vad gäller kem- eller vattenförbrukning, men det finns ändå skillnader. Amir Aminalroaya:
– Rengöringen går snabbare, det nya systemet har ju större kapacitet. Men det viktigaste är att vi har fått en bättre arbetsmiljö. Nu hanteras alla kemikalier i kemcentralen, vi slipper bära dunkar till olika stationer. Det är bekvämt och enkelt, så mina medarbetare är nöjda.

Vi är redo för fler upprustningsprojekt
På frågan om han kan tänka sig att rekommendera Lagafors till andra, svarar Amir:
– Absolut! Lagafors kan livsmedelsbranschen, har bra produkter och jobbar effektivt. Och eftersom vi ha fler upprustningsprojekt på gång kan det bli fråga om fler samarbeten framöver.
Mats Andersson, säljansvarig på Lagafors, tackar för berömmet och spänner bågen:
– Vi är stolta över att HKScan valde våra produkter och glada för att de är nöjda med vårt arbete. Och vi lovar att vara på tårna även i framtida projekt.